A művészet igenis prűd, nem engedi meg a mindennapos kicsapongások megörökítését, a hétköznapok mocska sosem emelkedhet a művészet köreibe. Ezzel azonban elvesztheti a dokumentáló jellegét is, pironkodó elhallgatásaival és elmismásoló átsiklásaival soha nem tükrözheti maradéktalanul a valóságot.

Erotikáról, hosszú és kimerítő szerelmi aktusokról, meztelenségről, a világ undorító, vagy hátborzongató, torz teremtményeiről, alkoholról, cigarettáról, drogokról, züllésről, utcalányokról, bukásokról, pokolról, csalásról, hazugságokról, betegségekről, gennyező sebekről, halálról, haldoklásról, bűnökről árulkodnak a festmények, költemények, regények, filmművészeti alkotások, a művészet mégis prűd maradt a mindennapos esendőségekkel szemben, sőt, figyelmen kívül hagyja azokat. Egyszerűen megfeledkeznek az írók, költők az emberi szükségletekről. Mennyire furcsa is lenne viszont azt olvasni, hogy az érdekfeszítő krimi kellős közepén a főhősre rájön a szapora? Vagy egy romantikus jelenet közepén megkordul a csábító gyomra? Esetleg a kalandornő kénytelen háromóránként a dzsungel bokrai közé ugrania, hogy megkímélje magát néhány igencsak kellemetlen helyzettől?

Megfeledkeznek róla, vagy csak jobbnak látják nem is törődni velük? Veszítene-e bármit is az értékéből egy nagyregény, ha mindennapos apró mocskok szennyeznék be? Vagy ez is csak a művész tehetségétől függ? Mi lehetne megfelelő allegória a hasmenésre?

Vagy tán mégiscsak jobb ezeket a gondolatokat szőnyeg alá söpörni?

 

2010. március 11.

 

Szerző: kisstorpi  2010.05.12. 20:33 3 komment

Címkék: humor művészet eszmefuttatás

A bejegyzés trackback címe:

https://kisstorpi.blog.hu/api/trackback/id/tr731998244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spiccpork · http://paperback.blog.hu 2010.05.19. 08:52:10

Szerintem egyszeruen az illuziorol van szo, mikor repulon ulsz es gyonyorkodsz a felhokben akkor sem szeretsz arra gondolni, hogy alattuk most eppen esik az eso. Meg nincs is benne semmi erdekes, wc-n mindenki ul, arrol miert akarna olvasni,vagy filmet nezni:)
(amugy talan csak meg kene nezned nehany sujosabb porno filmet es akkor latnad,hogy igenis ilyesmirol is csinaltak filmet:))

kisstorpi 2010.05.19. 20:20:55

@spiccpork: Én is elég illúziórombolónak tartom, eszemben sincs komolyabb írásba ilyesmit fűzni, egy eszmefuttatást viszont megért. A zárójelről pedig: :D:D:D:D
süti beállítások módosítása