A tehetetlenség a világ egyik legkínzóbb érzése, amely szívünket marcangolhatja. Nem tudjuk, meghatározni, miért, valójában mi bánt a tehetetlenség érzésében annyira, csak tudjuk, megőrülünk, szétfeszít minket valami belülről, és mi nem tehetünk semmit.

Az ember már annyira megszokta az irányítás jóleső komfortérzését, hogy kétségbeesik, ha kicsúszik az eddig oly’ biztosan marokra fogott kormányrúd a kezei közül, ő maga pedig elindul valamerre az élet árjában, és csak sodródik a homályban anélkül, hogy bármiféle vezető fényt pillanthatna meg maga előtt. Engem mindig is riasztott a viharban céltalanul hánykolódó csónak látomása, és ilyennek érzem magam tehetetlenségem perceiben: elhagyatottnak és magányosnak. Pedig időnként nem is olyan elviselhetetlen maga az élethelyzet, mégis kényelmetlen lehet a tudat, hogy rajtunk nem múlik semmi.

Ugyanakkor néha ugyanaz az érzés, ami máskor szaggatja, darabjaira tépi idegeinket, megnyugvást is hozhat életünkbe. Ha már elfogadjuk a tehetetlenséget mint tényt, megízleltük keserű aromáját, és megemésztettük annak minden kellemetlenségével együtt, akár kifulladva hátra is dőlhetünk, sztoikus nyugalommal várva a következményeket. Néha jól esik valaki, vagy valami más, nálunk nagyobb, erősebb hatalom kezébe helyeznünk sorsunkat, lemondva a döntésekkel együtt járó felelősségről.

Egyszerűen időnként könnyebb csak a csónak mélyén összehúzva magunkat figyelni a körülöttünk háborgó világot, és várni egy csendesebb percre, amikor ismét elég erősnek érezhetjük testünket-lelkünket, hogy megküzdjünk az ugyan egy csöppet csillapodó, ám örökkön fenyegető hullámokkal, magunkhoz ragadjuk ismét az irányítást, és folytassuk megszokott életünket, amely aztán újabb és újabb válságok tengerébe vezet.

 

Szerző: kisstorpi  2009.12.29. 15:20 Szólj hozzá!

Címkék: tehetetlenség ambivalencia

A bejegyzés trackback címe:

https://kisstorpi.blog.hu/api/trackback/id/tr461629214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása